Тук ще публикуваме любопитни статии за онези от вас, на които им предстои да организират важно Събитие. Надяваме се да сме ви полезни. Все пак ако възникнат конкретни въпроси, не се колебайте да ни потърсите чрез формата за контакт.

Как се определя цената на Сватбената агенция?

Ангажирани с вашето събитие ние се превръщаме в творци, на които им е трудно да определят конкретни готови цени. Младоженците имат различни идеи и виждания и няма как  да бъдат вкарани в рамките на няколко пакета. “Пакетите”, които се срещат в други сватбени сайтове за нас са ограничаващи или задължаващи. Стойността на Вашият празник изцяло зависи от Вашите желания и възможности.

Най-добрия вариант за младоженците е да определят сватбен бюджет, с който всички участници в създаването на Събитието да се съобразим. Затова не се колебайте да споделите с нас неговите рамки, мислейки че така ще Ви излезе по-скъпо. Стремим се към гъвкав подход по въпроса за цените. Винаги търсим възможност за повече варианти в рамките на бюджета Ви. За клиентите си изготвяме индивидуални оферти и ги обсъждаме лично с тях.

 Обещанията за помощ, съдействие и съвети също са ненужни, тъй като наемайки една сватбена агенция Вие трябва да ги получите безусловно!

Ако имате нужда само от декорация, но желаете тя да е различна и с акценти, създадени специално за вас, сватбена агенция Eventful Days  ще направи това с помоща на богатия инвентар от съдове, платове, съоръжения и най-вече от идеи, които притежава! Хонорарът в такива случаи е 100лв и включва:

  • Посещение на мястото на събитието
  • Предложения за тема или акценти на сватбата
  • Изготвяне на концепция за визия и стил на декорацията и съобразяването и с бюджета Ви
  • Предложения за декорация на ритуалите и други места, изискващи украса
  • Две срещи за уточняване на всички подробности и детайли

Нека внесем известна яснота по въпроса за цените, като Ви дадем някои приблизителни параметри.

Декорация

1.Изнесен ритуал

Стандартната декорация е арка, облечена в цветове и материи стилово подхождащи на цялостната визия на сватбата, бяла пътека и ритуална маса. Стойноста на този пакет е  280лв. Възможно е и e актуално напоследък арката и стойките да бъдат заменени от други декоративни елементи. Цената на тези варианти е индивидуална. Декорирането на церемонията с естествени цветя започва от 450 лв до 1500лв

2. Аранжиране на зона за Wellcome drink

Взависимост от това дали ще се наема допълнително оборудване цените започват от 50лв - 280лв 

3. Фото кът 

В последно време доста актуално е обособяването на кът за снимки с гостите, оформен в стила и тематиката на сватбата. Цените му варират между 150 и 270лв 

3. Аранжиране на ресторант

Цените за декориране на ресторанта започват от 1000лв / до 80 човека/ и включва: оформяне на младоженска маса с платове, естествени цветя и други декоративни елементи, гръб на булченска маса от платове и материи, аранжиране на масите за гости с материи и цветове / сатен, воал или тюл/ , калъфи за столове от светъл воал, платнени салфетки с включено нагъване и дабавяне на акцент в стила на сватбата, тейбъл кард с № на масата и имената на гостите, декоративни елементи /свещи, листенца, декоративни камъни, перли на масите за гости, огледала.../.

4. Сватбена флористика

Цветната украса създава истинска неповторима и празнична атмосфера на вашето сватбено тържество, но препоръчваме един екип да се заеме със стилистиката на всички цветя. Изключително стилно изглежда сватбата, когато всички елементи от нейната флористиката са в хармония. Цените на цветните аранжировки са доста относителни и зависят от вида, сезонността и количеството на цветята. Цената за аранжировка от естествени цветя на маса за гости започва от 35лв до 90лв;  Булченски букет - от 90лв до 150лв; Бутониери /за младоженеца, кума и родителите на младоженците/ от 9лв до 15лв за брой; Гривна за кумата от 11лв; Шаферски букетчета от 15лв до 25лв;  Аранжировка за сватбения автомобил - от 60лв до 160лв.

Екипи

Ако сте убедени, че имате нужда от сватбена агенция, започнете нейното търсене поне 6 месеца преди събитието. Не бързайте да ангажирате екип от DJ, водещ, фотограф и видео оператор, работили на сватбите на ваши познати. Това все пак е Вашето, а не тяхното тържество. Възползвайте се от опита на агенцията в подбора на тези услуги. Помнете, че когато избирате агенция не избирате един човек, а цял осттбор. Не вкарвайте чужди играчи в него. Най-важното е, че когато екипът, обслужващ Вашата сватба е нает от нас, ние носим отговорност и следим неговата работа.

1.Сватбен фотограф : цени  между 600 и 1600 лева.

Сватбените фотографски услуги са се обособили в три ценови нива.  Сватбените фотографи в достъпния клас снимат на цени до около 600 лева.  Фотографите в средния диапазон  – до около 900 лева, а високият ценови клас е от 900 лева нагоре. Това са цени за цялостно заснемане на сватбата от 1 фотограф с ангажимент 8-12 часа и предаване на снимките в електронен формат на дискове или флаш памет. Допълнителните часове (overtime) варират между 50 и 100 лева, фотокнигите са на цени от 150 до 300 лева за един брой.

2. Видеозаснемане -  цени между 700 и 1800 лева

Предлагат се два типа видеозаснемане. Единият тип е видеозаснемането с професионална видеокамера с малка матрица (например Sony Z5) – от 700 до 1100 лева.  По-скъпо е заснемането в професионален фотоапарат (DSLR, SLT) или видеокамера (например Canon C100) с голяма матрица – от 1100 лева нагоре.

Разликата между заснемане с камера с малка матрица и такава с голяма матрица е в предаването на дълбочина и цветността на изображението. В първият случай гледате видео с качество на репортаж от новините, а във втория се доближавате до кино усещане.

Често се предлага възможност за ангажиране на втори оператор, както и на допълнителна техника – популярни в момента са дроновете, които заснемат спиращи дъха въздушни кадри.

Изключително популярни са и сватбените клипове, които са съкратена 3-10 минутна версия на вашия сватбен филм с най-добрите моменти. Цената за изработката им, когато не са включени в цената, е обикновено от 100-300 лева.

3. Сватбен дисководещ -  80-100 лева на час

Две двойки младоженци, избраха приятел непрофесионалист с афинитет към музиката да води и озвучава сватбата им.  Други две двойки избраха професионалист, но в друга сфера – клубен диджей. Предполагам, че общо три от двойките малко съжаляват за избора си.  Цените на популярните и добри сватбени дисководещи варират между 80 и 120 лева за 1 час.  В цената е включена цялата необходима апаратурата на дисководещия и воденето на сватбата. Почти всички дисководещи предлагат пакети от по 5 часа, като сватбите по-често продължават между 6 и 8 часа. Допълнителен час се таксува обикновенно 100лв./час.

Все по-голяма популярност при дисководещите придобива предлагането на ефектно осветление като допълнителна услуга. Цените варират според количеството използвана техника ( между 200 и 500 лева.)

4. Ресторанти

Защо Ви е необходима помощта на сватбена агенция при избора на ресторант? Защото това е едно от най-важните неща за предстоящото Събитие. Опитният организатор бързо ще раздели пространството на зони, ще си представи къде и какво ще се случва и ще Ви даде най-добрия съвет, това ли е правилното място или ще Ви предложи друго!

Средната стойнтост на куверт в добрите ресторанти е 35лв. Разбира се в Бургас и областта има ресторанти, които предлагат и куверти от 30лв. и такива, които са на по-високо ниво,  там куверта се качва на 50-70лв.

Въпросът с алкохола е решен по различен начин. В някои заведения е разрешен вносът му без такса, в други – не. Добре е предварително това да бъде уговорено. Задължително дегустирайте сватбеното си меню, все пак трябва да сте наясно каква храна ще се консумира на вашето Събитие.

Други елементи и лица, участващи в Сватбения ден

1. Длъжностно лице за изнесен ритуал – цени от 200-331 лева

Голям процент от младоженците планират изнесен ритуал (сключване на граждански брак извън ритуалната зала), който в повечето населени места се предлага като услуга от съответната общината и е юридически валиден. В Бургас цената за водене на изнесен ритуал от длъжностно лице от Общински обреден комплекс за радостни обреди е 200 лева, като ритуала няма правна стойност – необходимо е предварително на същия или на преден ден да отидете до ритуалната зала за да положите подписи. Когато ритуалът е от този тип, „длъжностно лице“ може да бъде и всеки друг човек – ваш приятел, актьор или пък някои от лицата предлагащи такива услуги.

2. Инструментални изпълнители – цена от 300-500 лева за 1 час за трио или квартет

5-10% от младоженците ангажират солов инструментален изпълнител или състав (например арфа или китара + флейта или квартет струнни и т.н.).  Свири се по време на изнесения ритуал по сключване на граждански брак, по време на коктейла или пък при посрещането на гостите в ресторанта.

3.Граждански брак  - Цена около 50-200 лева

Теоретично гражданският брак е безплатна административна услуга. В Бургас в делнични дни услугата е безплатна , в празнични и почивни дни се сключва брак в Морско казино и цената е 120лв. В Созопол се предлага юридически валидно сключване на граждански брак извън ритуалната зала. Това може да стане в ресторанта, на открито или пък на историческа забележителност.

4.  Аксесоари за гражданския брак -  цена: 50 – 250 лева.

Включват 2 ритуални чаши, бутилка шампанско, както и поставка за пръстените, която може да бъде от естествени цветя. Ние можем да декорираме вашите чаши и шампанско в стила на сватбата – цена 22лв.

 5. Медицински свидетелства (2 х от 15 до 40 лева)
 6. Църковен брак  - Цени от 50 до 100 лева
 7. Бонбони и късметчета 

Традиционно след сключването на гражданския брак младоженците, кумовете и родителите приемат поздравления от гостите, строени в редичка, на края на която стоят шаферките с бонбони или други дребни лакомства.  Късметчетата обикновено се хвърлят след ритуалната зала, докато кошничката с жито, монети и дребни бонбони – след църквата.  Много красиво се получава и хвърлянето на розови листенца. Късметчетата обикновенно са брой еднакъв с годините на булката. Ние ви изработваме късметчета  в стила и цвета на сватбата – 0,49лв/брой

8.  Питки - Безплатно от баба или 60 лева за три броя.

Трябват ви 2 или 3 броя питки. От едната вашият свещеник ще изреже един малко парченце за да ви захрани с него. Втората питка е за посрещането в ресторанта, където майката на младоженеца ще ви захрани с мед и сол, а третата питка е за ритуала с разчупването. Разбира се, питката, която се ползва за захранване може да се ползва за разчупване.

9. Облекло младоженец - Варират в широк диапазон  - цени от 600 до 2000 лева

Костюм, обувки, колан, вратовръзка или папионка.  Желателно е да имате и резервна риза, тъй като сватбеният дансинг обикновено е горещ 

10. Облекло булка  -  цени от 600 до 3000 лева

Булчинска рокля, обувки, воал, жартиер и аксесоари.

11.  Грим и прическа на булката  -  Цена между 100 и 200 лева за двете

Професионалният грим и сватбената прическа са на цени между 60 и 100 лева. Това не включва пробния грим и прическа, които обикновено се на половин цена.  По отношение на снимките е много важно гримът да бъде матов и вие да се чувствате комфортно с него.  При всички случаи е добре да се снабдите с попивателни (матиращи) листчета или да си носите пудра, защото денят ще бъде дълъг.

12. Рокли за шаферките

Няма по-красива гледка от вашите приятелки, облечени в рокли, подчертаващи стилистиката на тържеството Ви. Могат да бъдат ушити тоалети в основната цветова гама на сватбата, както с еднакви, така и с различни модели, спрямо техните фигури. Цената им се движи в рамките на 100–130 лв. и включва плата и пробите. Не забравяйте и за шаферите – можете да им предложите да дойдат с папионки или пък с жълти чорапи.

13. Брачни халки - Цена между 250 и 500 лева за 14k злато

Цената на грам злато с включена изработка на брачните халки е от 50 лева нагоре.

14. Бижута за булката

Тиара, обеци, колие, гривни, пръстенчета и други.

15. Хапки, безалкохолни, напитка за добре дошли и други

Почерпка,  освен в ресторанта, обикновено се предвижда и в дома на булката. Съветваме ви да не влагате много усилия там, тъй като опитът ни показва, че в повечето случаи тази храна и напитки остават почти недокоснати.  Отличен вариант за около 20-30 гости в дома на булката са 2-3 плата с хапки, много бутилки минерална вода (особено за летните месеци) и предварително готови чаши с бяло вино или шампанско . В общи граници излиза около  100 лева. Често се прави коктейл непосредствено преди тържеството в ресторанта, който е популярен с името „Welcome drink“ или „Напитка за добре дошли“.  Обикновено се съчетава и с изнесен ритуал по сключване на граждански брак. Ориентировъчна цена е между 2 и 10 лева на гост в зависимост от ресторанта и наличието или липсата на хапки и подобни.

16. Сватбена полиграфия

Ако общата стилистика на сватбата се разпознава и в сватбената полиграфия – сватбата Ви отговаря на всички модни трендове.Говорим за покани, картички с имената на гостите, номера на масите, менюта, програми, табла за настаняване и други печатни материали, изработени по индивидуален проект за Вашето събитие. Цената им зависи от вида на материалите и от поръчания тираж. Можем да Ви предложим голямо разнообразие по отношение на полиграфията – стандартни католози с фиксирани цени, ръчно изработени уникати направени от ръчна хартия изделия. Сватбената полиграфия е не само признак на добър вкус, но и грамотно допълнение към всяка сватба. Цената на таблото за настаняване е от 55 до 150 лв. Цената на поканите приблизително се движи между 1,50 до 4 лв.

17. Подаръци за гостите -  цени между 2.50 лв и 10 лева

Гипсови фигурки на лебеди, гълъби, слончета и кончета, обсипани с брокат,  миниатюрни бурканчета и бутилчици с мед, вино или ракия.  Шоколади с персонализирани етикети, кутии и кесийки с бонбони,  дървени фигурки в народни носии, магнити за хладилник, кибрити, книги, снимки с младоженците и много други. 

18. Място за пожелания

Нестандартно решение, с помоща на което ще запазите пожеланията от Вашите приятели, независимо дали са на хартия, на плат или върху речни камъчета. Ориентировъчна цена -  50лв. Книгите за пожелания са на цена от 33лв.

19. Сватбена хореография

Идеалната сватба изисква и идеална подготовка. Ние сме твърдо “За” един кратък предсватбен курс по танци, който ще подобри Вашите умения и ще помогне първият Ви танц да изглежда удивително.  Цената на 3 часа индивидуално обучение варира между  150 и 200 лева

20. Анимация за деца

Малчуганите, присъстващи на сватбата Ви, ще са изцяло погълнати от интересните занимания и няма да тичат безцелно из ресторанта и дансинга. Цената за един аниматор е 35 лв. на час.

21. Сватбен Автомобил - цени от 300 до 900 лева за автомобили под наем

Що се отнася до придвижването, имате избор между вашия собствен автомобил (20% от нашите двойки), автомобила на ваши близки (50% от нашите двойки) или автомобил под наем (30% от нашите двойки).  В последната категория влизат  луксозните съвременни автомобили (45%), ретро автомобилите (50%) и стреч лимузините (5%).  

22. Сватбена торта

Традиционно тортата трябва да бъде съчетана с визията на булката и с общата декорация на сватбата, особено ако тя е тематична. Цените на тортите варират между 4 и 8 лева на парче. Ние работим със сладкарски вериги, които изработват торти по ваша идея и визия, като препоръчваме на младоженците да направят дегустация на различни вкусове преди поръчката.

23. Заря  - цени от 250 до 1500 лева